Goede voornemens of intenties neerzetten?
03-01-20
2574
Sam Personal Training blog

Goede voornemens of intenties neerzetten?

Motivatie - 31 maart 2023

Goede voornemens

Meer bewegen, afvallen, je minder druk maken: het zijn goede voornemens die ieder jaar weer terugkeren. Maar, 84% houdt het niet vol en valt (snel) weer terug in het ‘oude’ patroon. Goede voornemens kunnen je ondersteunen bij het focussen op een doel, maar kunnen ook belemmerend zijn wanneer het even niet loopt zoals je zou willen om jouw gewenste doel te behalen.

Intenties hebben een positieve lading  

Intenties kunnen daarentegen effectiever zijn en hebben een vele malen positievere lading. Een intentie is een bewuste, aangename en vooral krachtige gedachte. Een voorbeeld, in plaats van: ‘ik wil 5 kg afvallen’ draai je dit om naar: ‘ik kies ervoor om gezonder te leven. Voel je het verschil tussen deze twee? Gezonder leven betekent dat je ervoor wil kiezen om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Zo’n intentie geeft sturing aan je geest en aan je doel. Het klinkt milder en het gaat ook meer over hoe jij je wilt voelen.

Je geeft richting aan wat voor jou waardevol is

Een intentie is zoveel krachtiger als het komt vanuit een plek van tevredenheid en niet vanuit het gevoel dat je iets mist of nodig hebt.

Sta bewust stil bij jezelf en leer om opnieuw naar jezelf te luisteren. Wat is voor jou waardevol en hoe kun je daar richting aan geven? Als je begrijpt en kan vertellen wat voor jou waardevol is, wordt het makkelijker om keuzes te maken die daarop aansluiten. Je voelt waar je heen wilt en kan uitleggen waarom dat belangrijk voor je is.

En je hoeft absoluut nog niet de hele weg te zien, het gaat vooral om het proces. Bedenk voor jezelf waar je nu de focus op wilt leggen. Je intenties zorgen ervoor dat je bewust je aandacht richt op dat wat voor jou belangrijk is in het leven en dat je hier steeds meer richting aan geeft.  

Hoe zet je intenties?

Je hoeft niet in één keer intenties voor het hele jaar te zetten. Je kan maandelijks, maar ook per dag intenties zetten. Een aantal tips voor het neerzetten van je intenties:

  1. Omschrijf je intenties in een notitieboekje of op een zichtbare plek en benoem ze hardop;
  2. Gebruik daarvoor een positieve bewoording;
  3. Bedenk de rede waarom je deze intenties zet;
  4. Visualiseer hoe het voor je is als jij dit bereikt;
  5. Reflecteer, blik terug op je eigen handelingen en ervaringen, denk erover na en maak van daaruit (nieuwe) keuzes.

Kleine intenties om mee te starten

Begin met een doel wat haalbaar en realistisch is en maak daar passende intenties bij. Zo start je laagdrempelig en kun je ervaren hoe het voor jou is om met intenties te werken. Kleine stapjes zorgen ervoor dat jouw intenties deel uitmaken van je bewuste keuzes en geven je de ruimte en de juiste instelling om ervoor te zorgen dat je jouw intenties voor ogen houdt. Forceer niet, wees mild en liefdevol voor jezelf. Vier je kleine successen en heb plezier om tot het resultaat te komen dat jij voor ogen hebt.

Als jouw intentie krachtig is, dan zullen jouw resultaten krachtig zijn.

 

Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht