Tips om je motivatie vast te houden
16-04-23
6736
Sam Personal Training blog

Tips om je motivatie vast te houden

Motivatie - 30 mei 2024

Om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft om te sporten, is het belangrijk om een duidelijke structuur in je trainingsmomenten aan te brengen. Dit zal bijdragen aan het ontwikkelen van discipline en ertoe leiden dat sporten een vast onderdeel van je wekelijkse routine wordt. 

Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw motivatie blijft vasthouden?

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

1. Werk met haalbare doelen

Doelen behalen werkt motiverend. Subdoelen kunnen je helpen om stap voor stap vooruitgang te boeken en je dichterbij je langetermijndoel te brengen. Geniet van het proces, vier je successen en heb plezier terwijl je toewerkt naar het gewenste resultaat. Wat je leuk vindt kan je simpelweg beter volhouden.

2. Beheers de trainingstechnieken

Zorg ervoor dat je de technieken goed beheerst. Werk altijd met een intensiteit waarbij je de oefeningen correct kan uitvoeren. ⁠Met intensiteit bedoelen we hier: de hoeveelheid weerstand, oftewel het trainingsgewicht. Het toepassen van de juiste techniek is van groot belang voor een veilige, efficiënte en effectieve training. Overweeg om (tijdelijk) samen te werken met een personal trainer om de technieken onder de knie te krijgen. Op deze manier kun je het beste uit jezelf halen en vol vertrouwen aan de slag gaan.

3. Pas alle onderdelen van een training toe

Of je nu je vetpercentage wil verlagen, sterker wil worden of je algehele fitheid wil verbeteren, besteed aandacht aan alle trainingsonderdelen. Een volledige workout geeft je een optimaal resultaat.

Naast kracht en/of cardiovasculaire training dient je aandacht ook uit te gaan naar:

  • Activatie oefeningen als onderdeel van je warming-up;
  • Oefeningen voor flexibiliteit en mobiliteit;
  • SAQ (Speed, Agilitiy, Quickness);
  • Balans training;
  • Het toepassen van de juiste ademhalingstechniek.

 

4. Werk met periodisering

Door te werken met periodisering behaal je betere resultaten. Dit betekent dat je jouw trainingen van te voren uitdenkt en inplant in specifieke periodieke fasen. Voor periodisering gebruik je een programmering waarbij je variabelen afwisselt en op- en afbouwt om de belastbaarheid te verhogen. Op die manier blijft je lichaam voldoende geactiveerd en zal je steeds vooruitgang blijven boeken met je trainingen.

5. Ervaar iedere workout fysieke- en mentale uitdaging

Blijf jezelf uitdagen, zowel fysiek als mentaal, door variatie in je trainingen te brengen. Doe dit binnen je mogelijkheden en op jouw trainingsniveau. Richt je op het behalen van nieuwe doelen en het aanleren van nieuwe fitnessvaardigheden, dit zal je extra motivatie geven. Grenzen verleggen is één van de mooiste aspecten van sporten.

6. Test jezelf en maak je progressie meetbaar

Wat je doel ook is, test jezelf. Dit kun je zowel in kracht- als in cardiovasculaire training toepassen. Door progressie te zien en te voelen, krijg je meer zelfvertrouwen en een positief gevoel over jezelf. Laat dit je motiveren om door te zetten en jezelf te blijven verbeteren.

7. Zorg goed voor je herstel

Neem voldoende rust, zodat je fysiek herstelt en supercompensatie stimuleert. Supercompensatie is het herstel van het lichaam na een trainingsimpuls tot boven het oorspronkelijke niveau. 

Zonder de juiste voeding en bouwstoffen kan je lichaam niet goed herstellen van je workout. Kies na je training voor een eiwitrijke maaltijd om je lichaam te ondersteunen bij het herstelproces. En vergeet niet om voor, tijdens en na je workout voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Ben je op zoek naar meer motivatie en gerichte begeleiding bij het behalen van jouw doelen? Overweeg dan eens om te trainen met een personal trainer. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismakingssessie in onze privé studio in Nootdorp.

Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht