Hoe ervaar je ook ontspanning na je vakantie?
23-08-22
1134
Sam Personal Training blog

Hoe ervaar je ook ontspanning ná je vakantie?

Ontspanning - 31 maart 2023

Het fijne vakantiegevoel

Op vakantie, in een andere omgeving en weg van de dagelijkse routine, kom je vrijwel als vanzelf in een heerlijk ontspannen modus terecht. Gemiddeld houden we dit fijne vakantiegevoel zo'n twee tot vier weken vast.

Nu kan het interessant zijn om eens bij jezelf na te gaan hoe je de ontspanning die je op vakantie ervaart, kunt doortrekken in je dagelijks leven.

Wellicht dat een aantal van onderstaande ideeën je inspireren om iets van dat ontspannen vakantiegevoel ook vaker thuis te creëren. Ontspanning is immers onmisbaar voor een fit en vitaal leven.

Onze tips

  1. Heb je tijdens je vakantie een favoriete bezigheid? Bijvoorbeeld lezen, muziek luisteren, wandelen. Dat kan thuis ook als je er tijd voor maakt. Tip: luister naar Storytel of een podcast en combineer dit met een wandeling: je haalt een frisse neus, luistert naar iets dat je leuk vindt en je bent even afgeschakeld van schermen etc.
  2. Ga er af en toe op uit. Er is veel moois te ontdekken: maak bijvoorbeeld een wandeling in een gebied dat je nog niet kent. Zo kom je in een nieuwe omgeving en creëer je nieuwe ervaringen, het zal je geest en welbevinden positief beïnvloeden.
  3. De magie van een vakantie is ook dat je vrijwel geen verplichtingen hebt. Stel minder eisen aan jezelf en moet minder van jezelf. Laat ruimte vrij om tijd in te vullen met fijne dingen waar jij ontspanning uit haalt.
  4. Misschien heb je tijdens de vakantie nieuwe inzichten of ideeën opgedaan en is het een goed idee om deze vorm te geven. Dat kan alleen maar wanneer jij daar tijd voor vrij maakt. Plan tijd voor jezelf in.
  5. Vaker even écht helemaal niets doen. Lummelen of voor je uitstaren kan ervoor zorgen dat je productiever wordt en weer inventieve ideeën krijgt, het hoeft niet lang te duren. Eventuele gevoelens van tegenstrijdigheid leg je volledig naast je neer wanneer je het positieve effect ervan ervaart.

Tot slot

Wij zien onze pijler ontspanning, rust en herstel als een belangrijk onderdeel van onze totaalbenadering om tot de gewenste resultaten te komen.

Een juiste balans tussen inspanning en rust is belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid. Juist in deze 24/7 maatschappij waarin we geneigd zijn om voortdurend ‘aan’ te staan, is het van belang om zo nu en dan af te schakelen en voldoende ruimte voor jezelf te nemen.
Wanneer je in staat bent om voldoende te ontspannen, draagt dat ook bij aan een goede nachtrust. Slaap is een belangrijke factor en een absolute voorwaarde om lichamelijk en geestelijk te herstellen, zodat je optimaal kunt functioneren.

Neem jij voldoende tijd en ruimte voor jezelf? Ervaar jij voldoende rust? Kun jij je regelmatig ontspannen voelen? En slaap je goed?

Mocht je vastlopen op één van deze vragen, onze Personal Trainers denken graag met je mee.

Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht