Het belang van sterke bilspieren
14-05-21
9692
Sam Personal Training blog

Het belang van sterke bilspieren

Training - 15 april 2024

We zijn gemaakt om te bewegen en toch zijn we dat steeds minder gaan doen. We brengen een groot deel van de dag zittend door, waarschijnlijk zit je ook wanneer je dit leest. ;-) Veel zitten zorgt ervoor dat de bilspieren inactief worden en dat komt de functionaliteit ervan niet ten goede.

In dit blog leggen we je uit waarom onze personal trainers het zo belangrijk vinden om voldoende aandacht te geven aan het trainen van de bilspieren en welke voordelen het je geeft om bilspieroefeningen in je programma op te nemen.

Voor de volledigheid geven we je in het kort wat info over de functies van je bilspieren

Je bilspieren spelen een belangrijke rol bij het naar achteren brengen van het bovenbeen ten opzichte van het bekken. Je bilspieren zijn daarmee van belang voor je loopvermogen. Ook zorgen je bilspieren ervoor dat je je bovenbeen naar buiten kunt brengen, niet onbelangrijk tijdens bijvoorbeeld een potje voetbal. Daarnaast vormen ze een belangrijke stabilisator van het bekken. Als deze spieren te zwak zijn, zakt het bekken weg naar de andere kant tijdens het lopen en staan op één been. En last but not least: de bilspieren zorgen ervoor dat je stabiel rechtop kunt zitten en staan in tegenstelling tot viervoetige zoogdieren die dit niet kunnen.

Voorkom compensatie en verbeter je houding

Omdat bij langdurig en veel zitten je bilspieren nauwelijks in functie zijn en dus weinig tot niet belast worden, kunnen je bilspieren kracht verliezen en kunnen andere spieren de neiging hebben om te compenseren. Deze compensatie kan leiden tot een verkeerde houding, overbelasting en uiteindelijk pijn of blessures, vooral in de onderrug en heupen. Daarnaast kan dit verklaren waarom sporters het moeilijk vinden om de bilspieren goed te voelen tijdens de training. Als gevolg van te weinig belasting en het nauwelijks uitvoeren van de functie kan het lastig zijn om de bilspieren voldoende te activeren bij oefeningen.

Vrouwen geven vaker de voorkeur aan bilspieroefeningen dan mannen. Toch is het van belang om dergelijke oefeningen in het trainingsprogramma op te nemen: je bilspieren vormen een belangrijk onderdeel van je ‘core’ en ondersteunen je bij bewegingen in het dagelijks leven zoals lopen, opstaan, tillen etc.

Andere voordelen om oefeningen voor je bilspieren in je programma op te nemen

  • Sterke bilspieren hebben een ondersteunende functie in de preventie van rugklachten;
  • Het kan je ondersteunen bij het verbeteren van onder andere je squat en dead lift prestaties;
  • Het kan je helpen om je explosieve kracht te vergroten;
  • Ook als sprinter of hardloper kan je er baat bij hebben, omdat je bilspieren mede verantwoordelijk zijn voor de stabilisatie van je knieën en daarmee de knieën ontlasten bij het hardlopen.

Kortom, genoeg redenen om bilspieroefeningen in je programma op te nemen. Let wel op dat je traint met de juiste techniek en je focus legt op het activeren van de spieren, zodat je veilig, effectief en efficiënt traint. Overweeg om de expertise van een personal trainer in te schakelen, die je kan begeleiden bij het aanleren van de juiste trainingstechnieken.

Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht