Voordelen van krachttraining
29-11-23
5074
Sam Personal Training blog

Voordelen van krachttraining

Training - 29 april 2024

Krachttraining biedt een breed scala aan voordelen, zowel voor je fysieke gezondheid als je algehele welzijn. In dit blog delen we 10 voordelen van krachttraining.

1. Toename van spierkracht

Wanneer je regelmatig krachttraining doet, stimuleer je je spieren om sterker en groter te worden. Dit gebeurt doordat de weerstand die je spieren tijdens de training moeten overwinnen, zorgt voor kleine scheurtjes in de spiervezels. Na de training herstellen de spieren hiervan en ondergaan ze een proces van supercompensatie, waarbij ze sterker worden dan voorheen. Op deze manier verbeter je jouw spierkracht, waardoor je dagelijkse taken gemakkelijker worden en je sportprestaties verbeteren.

2. Toename spiermassa en verhoging metabolisme

Door regelmatig krachttraining te doen, stimuleer je de spieren om te groeien en sterker te worden. Dit proces wordt hypertrofie genoemd. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt. Dit resulteert in een verhoogd metabolisme, wat kan bijdragen aan het behouden of bereiken van een gezond gewicht.

3. Verbetert de botgezondheid

Met krachttraining stimuleer je het botweefsel. Dit gebeurt omdat de belasting en impact van de gewichten tijdens krachttraining de botten onder druk zetten, waardoor ze zich aanpassen en versterken. Naarmate we ouder worden, vermindert de botdichtheid. Door krachttraining in je routine op te nemen kun je dit proces vertragen. Bovendien kan het bijdragen aan het verminderen van het risico op osteoporose, fracturen en blessures.

4. Draagt bij aan gewichtsbeheersing

Hoewel veel mensen cardio-oefeningen associëren met het verliezen van gewicht, kan krachttraining ook aanzienlijke voordelen bieden. Door meer spiermassa op te bouwen en daarmee je metabolisme te verhogen, kan krachttraining je helpen bij het beheersen van je gewicht en het verliezen van lichaamsvet.

5. Vergroten van functionele kracht

Krachttraining heeft aantoonbaar positieve effecten op de functionele kracht van het lichaam. Functionele kracht verwijst naar de kracht die je in het dagelijks leven gebruikt bij verschillende activiteiten en bewegingen, zoals tillen, duwen, trekken, buigen en draaien. Deze vorm van krachttraining is gericht op het verbeteren van de algehele prestaties en het vergemakkelijken van je dagelijkse taken.

6. Verbetering van flexibiliteit

Hoewel het misschien verrassend klinkt, kan krachttraining ook je flexibiliteit verbeteren. Tijdens krachttraining beweeg je je gewrichten en spieren door een zo volledig mogelijke bewegingsbaan (Range Of Motion). Herhaaldelijk oefenen van deze bewegingen kan helpen om het bewegingsbereik te vergroten en stijfheid in je spieren te verminderen. Voor optimale resultaten is het ideaal om een combinatie van krachttraining en specifieke flexibiliteitsoefeningen in je trainingsprogramma op te nemen.

7. Verbetering van houding en lichaamsbewustzijn

Krachttraining richt zich vaak op het versterken van verschillende spiergroepen. Door deze spiergroepen in balans te brengen, kunnen compenserende houdingsproblemen worden aangepakt. Dit kan helpen om je houding te verbeteren en rug- of nekpijn als gevolg van spieronevenwichtigheden te verminderen.

Daarnaast versterk je je core spieren, oftewel het korset van je lichaam. Een sterke core is essentieel voor een goede houding, omdat het de ondersteuning biedt die nodig is om de wervelkolom in de juiste positie te houden.

Bovendien wordt bij krachttraining veel aandacht besteed aan de juiste uitvoering van de oefeningen. Dit vraagt om lichaamsbewustzijn, waarbij je leert om je bewust te zijn van je lichaamshouding en de bewegingen die je maakt. Na verloop van tijd ontwikkel je een beter gevoel voor hoe je lichaam zich beweegt en kun je ongewenste beweegpatronen beter herkennen en corrigeren.

8. Positieve invloed op mentale gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging, inclusief krachttraining, kan een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid en welzijn. In dit blog gaan we hier uitgebreider op in: https://www.sampersonaltraining.nl/blog/motivatie/vijf-mentale-voordelen-van-sporten.

9. Verbetering van de hormonale balans

Krachttraining kan de hormonale balans in je lichaam verbeteren, wat gunstige effecten kan hebben op verschillende lichaamsfuncties. Enkele voorbeelden waarop krachttraining hormonen kan beïnvloeden:

  • Toename groeihormoon: Krachttraining stimuleert de afgifte van groeihormoon, ook wel bekend als het menselijk groeihormoon (HGH). Groeihormoon speelt een belangrijke rol bij het herstel en de groei van spierweefsel, evenals bij de stofwisseling en vetverbranding.
  • Toename insulinegevoeligheid: Krachttraining kan de gevoeligheid voor insuline verbeteren. Dit betekent dat het lichaam efficiënter glucose uit het bloed kan opnemen, wat gunstig is voor de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van insulineresistentie.
  • Testosteronproductie: Krachttraining kan bij mannen de natuurlijke productie van testosteron stimuleren, wat essentieel is voor de spieropbouw en het behoud van spiermassa. Bij vrouwen kan krachttraining ook bijdragen aan een gezonde hormonale balans, zonder het testosteronniveau buitensporig te verhogen.

Als je specifieke zorgen hebt over hormonale onevenwichtigheden, is het altijd raadzaam om met een gezondheidsprofessional te overleggen.

 10. Vermindering van blessures

Het ontwikkelen van sterkere spieren en pezen vermindert het risico op blessures en beschermt gewrichten tijdens fysieke activiteiten. Het is echter essentieel om correcte trainingsmethoden te hanteren, omdat een onjuiste techniek het risico op blessures bij krachttraining kan vergroten.

Als je de voordelen van krachttraining wilt ervaren, overweeg dan om een personal trainer in te schakelen. Onze personal trainers helpen je graag om op een veilige en effectieve manier aan krachttraining te doen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende intake en proefsessie aan.

 

Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht