Functioneel trainen is een veelgebruikte term! Ook binnen SAM Personal Training passen we dit begrip bij iedere training toe.
23-07-18
4614
Sam Personal Training blog

Functioneel trainen!

Training - 07 december 2023

Wat is functioneel trainen?

‘Functioneel trainen’ is een veelgebruikte term en ook binnen SAM Personal Training passen we dit begrip bij iedere training toe. Maar wat houdt dit eigenlijk in en waarom hechten wij hier zoveel waarde aan?

Functioneel trainen kun je het beste omschrijven als een trainingsvorm die gericht is op het ontwikkelen en verbeteren van bewegingsvaardigheden. Hierbij worden oefeningen gebruikt die vertaald kunnen worden naar dagelijkse bewegingen, zoals duwen, trekken, buigen, strekken, draaien, tillen en opstaan.

Het neuromusculaire systeem speelt een essentiële rol bij bewegen. Tijdens functionele bewegingen stuurt het neurale systeem de spieren in een specifieke volgorde, timing en kracht aan. Hierdoor werken alle schakels in de bewegingsketen samen om vloeiende bewegingen mogelijk te maken.

Daarom vormen functionele oefeningen het fundament van een doelgericht fitnessprogramma. Denk hierbij aan: squats, row oefeningen, push ups, pull ups, dead lifts etc. Ga er bij functioneel trainen vanuit dat je weinig standaard fitnessapparatuur gebruikt en meer werkt met losse trainingsmaterialen en eigen lichaamsgewicht.

Functioneel trainen is voor iedereen

Functioneel trainen is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je trainingsdoel. Of je nu die extra kilo's kwijt wilt, sterker wilt worden, of je algehele fitheid wilt verbeteren, functioneel trainen is een effectieve aanpak. Vooral gezien het feit dat we tegenwoordig in een inactieve maatschappij leven, is het belangrijk om de voordelen van bewegen zoals het van nature bedoeld is, in te zien. We zijn tenslotte gemaakt om te bewegen.

Het opstellen en toepassen van een functioneel van een functioneel trainingsprogramma

Functioneel trainen is werkelijk effectief als het je dichterbij het behalen van je doelstelling brengt.

Onze personal trainers streven ernaar om je training zo effectief en efficiënt mogelijk te maken. Afhankelijk van je beginsituatie en trainingsdoel stellen we een persoonlijk programma op. Er gaat daarbij veel aandacht uit naar het verbeteren en optimaliseren van je houding en het aanleren van de juiste trainingstechnieken, zodat je veilig en resultaatgericht werkt aan een gezond en fit lichaam.

Of je nu kiest voor personal training of small group training, we hanteren altijd een internationaal erkend trainingsmodel (NASM) dat geschikt is voor elke trainingsdoelstelling. Dit model is zeer functioneel qua opbouw en inhoud van de trainingen.

Samengevat is functioneel trainen:

  • Het ontwikkelen en optimaliseren van bewegingsvaardigheden.
  • Trainen op basis van dagelijkse bewegingen die je functioneren positief beïnvloeden.
  • Effectief bij afvallen, omdat het activeren van meer spieren meer energie kost en meer calorieën verbrandt.
  • Gericht op prestatieverbetering van sporters.
  • Preventief tegen blessures.
  • ‘FUN’, je training is afwisselend door gebruik te maken van eigen lichaamsgewicht en losse trainingsmaterialen. 
Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht