Werkwijze Optimum Living
23-10-22
7445
Sam Personal Training blog

Werkwijze Optimum Living

Voeding - 30 mei 2024

Om gestructureerd en doelgericht maatwerk toe te passen werken we met een 3-stappenplan. Dit vormt het fundament van een onderbouwd, persoonlijk voedings- en leefstijladvies. Vervolgens ga je, gedurende een coachingstraject van 3 maanden, aan de slag om dit stapsgewijs in jouw leven te integreren.

Je creëert daarmee een leven waarbij je zelf de regie neemt over jouw ‘Optimum Living’.

 1. Intake: een helder en volledig beeld van je doelen en huidige gezondheid.
 2. Neurotransmitterprofiel: geeft een duidelijk overzicht van de balans tussen de 4 belangrijkste neurotransmitters en jouw individuele prestatie- en herstelvermogen.
 3. Optimum Wheel: maakt 7 gebieden van jouw levensbalans inzichtelijk, tastbaar en bereikbaar.

1. Intake 

Door middel van een persoonlijke vragenlijst krijgen we jouw doelen helder en creëren we een volledig beeld van je huidige gezondheid en levensbalans.

Dit geeft o.a. inzicht in jouw:

 • Gezondheidsverleden
 • Huidige gezondheid
 • Fysiek, mentaal en emotioneel functioneren
 • Slaap en herstel
 • Voedingspatroon en eetgewoonten
 • Leefstijl
 • Gedrag en denkstijl
 • Werk/privé situatie.

 

2. Neurotransmitterprofiel 

Het neurotransmitterprofiel geeft een duidelijk overzicht van de balans tussen de 4 belangrijkste neurotransmitters en jouw individuele prestatie- en herstelvermogen.

Neurotransmitters zijn overdrachtsstoffen binnen het zenuwstelsel, maar zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij je motoriek, immuunsysteem en pijnbeleving. Ze hebben invloed op o.a. je gedrag, stemming, slaap, denken en voelen. En dus op je dagelijks functioneren, zowel fysiek, als mentaal en emotioneel. De 4 belangrijkste neurotransmitters zijn:

√ Dopamine: creëert (brein)energie, alertheid, motivatie, focus.

√ Acetylcholine: geeft voornamelijk verwerkings- en reactiesnelheid, creativiteit, leervermogen.

√ GABA: zorgt met name voor stressbeheersing, prikkelverwerking, rust, herstelvermogen.

√ Serotonine: maakt overwegend veerkrachtig, emotioneel evenwichtig, flexibel, oplossingsgericht.

Door middel van een uitgebreide vragenlijst kunnen wij de informatie over de functionaliteit van jouw 4 belangrijkste neurotransmitters interpreteren. Op basis daarvan ontvang je een persoonlijk advies op het gebied van voeding, leefstijl, herstel en belastbaarheid. Hiermee kun jij doelgericht aan de slag om die balans te verbeteren, zodat je de positieve kenmerken van de neurotransmitters ervaart, je fit en energiek voelt en je optimaal functioneert.

 

3. Optimum Wheel

Een gezonde levensbalans is afhankelijk van meerdere factoren. Het Optimum Wheel maakt deze inzichtelijk, tastbaar en bereikbaar. Deze tool geeft je de mogelijkheid om jezelf op verschillende onderdelen te beoordelen, waardoor je jouw behoeften inzichtelijk maakt. Je krijgt helder waar jouw specifieke aandacht nodig is om tot een optimale fysieke en mentale gezondheid te komen.

We kijken samen naar 7 gebieden:

 1. Voeding
 2. Gedrag en gewoonten
 3. Slaap en herstel
 4. Rust en ontspanning
 5. Persoonlijk energiemanagement
 6. Lichaamsbeweging
 7. Zingeving en motivatie

Meer over deze pijlers en het Optimum Wheel lees je hier: https://www.sampersonaltraining.nl/blog/voeding/gezondheid-is-een-optelsom-van-verschillende-factoren.

Of ga naar de website: https://www.optimumliving.nl/

Deel dit artikel via:
Terug naar overzicht